A csapat 6 pozitív lehetősége

Vannak, akik magányos hősként is remekül elvannak, teszik a dolgukat, élik életüket – egyszerűen nem megy nekik csapatban, ez is rendben van. Van, aki sosem kedvelte a csapatsportokat, szívesebben lett úszó, vagy tájfutó, mert ez felelt meg az alkatának. Vagy valaki például nem szeretett közösségben lenni, szívesebben járta az útját egyedül. Érthető, elfogadható. Chuck Norris is magányos farkasként lett az, aki. (Hero)
De azért azt gondoljuk, hogy csapatban dolgozni, üzletet építeni, értékeket létrehozni…mégiscsak nagyszerű lehetőség! Több szempontból is:
1. Az ember alapból “társas lény”, általában is szereti megosztani a dolgait, érzéseit, gondolatait másokkal. A csapat biztonságot, védelmet, megnyugtató hátteret adhat számára. Ha jönne a kardfogú tigris, vagy az adóvégrehajtó tigris.

2. A csapat inspirál. Új ötletek bukkannak elő, azok ösztönöznek továbbgondolásra, új lehetőségek végiggondolására. Energiák mocorognak jótékonyan, mintákat látunk, követendő példákat. A csapat tagjainak teljesítménye inspirálhat új célok kitűzésére. A tudás, energia lelkesítően összeadódhat.

3. A csapat (jó esetben) az elismerés forrása lehet. Ami pedig elengedhetetlen a személyiség hosszabb távú egyensúlyához is. A csapat a pozitív visszajelzés, a közös siker közös örömének legnagyszerűbb terepe. Egy őszinte dicséret, egy bátorító mozdulat bárkivel csodát tehet. Ráadásul a sikert megosztani, a diadalt megünnepelni is csapatunk körében lehet igazán, nem otthoni magányban kedvenc Kafka képünk előtt.

4. A csapat sokszor szabályozó szerepben is segít. Mondhatni, helyreteszi az embert. Visszajelzést, elvárást kapunk csapatunktól, hogy meddig mehetünk el. Fontosak a közös, elfogadott szabályok, amelyek igazi csapattá, akár véd-szövetséggé is tehetnek bennünket.A jó szabályok könnyebbé teszik a feladatokat, együttműködést. Egy jó csapatnak mindig érthető, követhető szabályai vannak.

5. A csapat fejleszt. Üzletépítő barátaink mondják, hogy az egyéni teljesítményük is jobb lesz, ha jó csapat tagjai lehetnek. AZ új, sokszor közös célok új megoldásokat kívánnak. A változás, új dolgok megtanulása mindig csapatérték is. Jó minták az orrunk előtt, felesleges problémázások a hátunk mögött. A legjobb dolog: tanulni egymástól, együtt fejlődni!

6. A csapat felelősséget is jelent. Van, aki vállalja, sőt szereti ezt a fajta felelősséget – megfelelni elvárásoknak, példát mutatni. Aki csapatot épít, vállalja annak felelősségét, hogy bíznak benne, követik. Ez pedig nagyszerű dolog, hiszen segíteni, erősíteni a hozzánk tartozókat – csodálatos lehetőség.