A kényelem két útja

Lépted már át a saját árnyékodat?
Léptél már ki a komfortzónádból?
Kényelmes életet akarsz? Aztán az miből állna?
Mit választasz? A sikert, vagy a kényelmességet? Vagy nem is döntesz, csak úgy alakulnak a dolgok?

Az egyik leggyakoribb közhely, hogy ha valaki eredményes akar lenni sportban, üzletben, de bármilyen teljesítményben, akkor a kényelmes hozzáállást el kell felejtenie. Rendben.
Csakhogy látnunk kell, hogy a kényelem elérése alapvetően két, nagyon különböző hozzáállást jelenthet.

Az egyiknél a kényelmes élet arról szól, hogy nyugi van. Nincsenek nagy kihívások, feladatok. Nem kell megerőltetnie magát nagyon. Kényelmesen, tehát nem új utakat keresve, nem belekezdve nagy történetekbe. Spórolva energiával, idegrendszerrel. Kipárnázni a megszokottat, belakni a rutinosat. Ismerős környezetben elcsoszogni, arrafelé, ahol megszokták, nem érhetik meglepetések. Ahol nem kell bizonyítani, megmérődni, nem kell gyengeségekkel szembesülni. Nincsenek kérdések, csak állítások, beszűkült, megkérdőjelezhetetlen igazságokkal.
Lehet, a történet kicsit unalmas, de megszokott, langymelegen biztonságos. Az önbecsülés nem sérülhet, mert nincs soha próbára téve. Veszteni nem lehet, mert nincs meccs, csak okoskodás a pálya széléről. Minden maradhat a régiben, amíg a jelen is már csak a múlt igazolása lesz.

A másik hozzáállásban a kényelmes élet a lehetőség megvalósításához, az elért eredményekhez kötődik. Amikor az ember elképzeli, hogy neki mit jelenthet a kényelem, és mindent megtesz, hogy mindezt el is érje. Milyennek látja a számára kényelmes otthont? Merre szeretne utazni, ahol igazán kényelmesen pihenhet? Milyen számára az ideálisan kényelmes autó?
Milyen az igazi kikapcsolódás? Milyen a fejlődés, amikor a kényelmes életnek eddig nem ismert szintjeit érheti el? Amikor a megszerzett javakat meg is oszthatja másokkal?

Sőt: a kényelmes élet számára az anyagi biztonságot is jelenti. Annak elérését – meg az ahhoz vezető utat is. A kényelemhez tartozik nála a jó, fontos kérdések és válaszok megtalálása – Önmagával kapcsolatban. Hogy elérte a célját, megvalósította, amit akart. Ez a lélek megnyugvása, ahol a kényelem egyensúlyt jelent.
Ez a fajta kényelem azt jelenti, hogy célba értél. Az előző azt, hogy nem kellett elindulnod. A has kényelme szemben a lélek kényelmével. A passzív kényelem szemben az aktív élet kényelmével.

Mindenki maga választ. Ha nem választ, az is egy választás. Hát válassz!