OFG heti kisokos: Occam borotvája

Nem, Occam úr nem volt borbély, bár azok között is vannak bölcs emberek, kiknek tanácsait érdemes megfogadni. Különösen ha éles borotvát szorongatnak kezükben miközben érvelnek.
Viszont Occam személyéhez kötődik a méltán híres Occam borotvája elv, amelyet a mai kor minden érdeklődőjének ajánlunk becses figyelmébe!

Occam barátot eredetileg William of Ockhamnak hívták, az 1300-as években élt buzgó szerzetesként. Előszeretettel gondolkodott a világ nagy kérdésein, ami nem meglepő, hiszen a filozófus szerzeteseknek is el kell ütniük valamivel az imamentes, borongós időt.

A szerény életű filozófusok, a gyakori diétázás mellett, már akkoriban is hajlamosak voltak a világ nagy kérdésein gondolkodni, amely elméleti rámenősséggel nem is lenne különösebb gyakorlati probléma.

Azonban bizonyos középkori filozófusok hajlamosak voltak világmegváltó nézeteiket nagy hanggal, kitartóan közölni a széles nyilvánossággal, melynek gyakorta a száműzés, lenyakazás, kolostori frekvenciamegvonás lett a következménye.

Így járt jeles Occam szerzetesünk is. Erősen hitt gondolatai üdvözítő erejében, azonban valószínűleg túltolta a világmegváltás-marketinget, mivel az egyház kiközösítette, elűzte, és gondolatai helyét szentsóval behintette.
A derék William így sürgős távozásba lépett, és IV. Lajostól kért menedéket, aki a vadászatok, lakomák, zárt páncélzatú háborúskodások mellett a nyílsisakos gondolkodásnak is feltétlen híve volt. Peace, Love, Welcomedrink évtizedekre.

Az említett “borotva-elv” azért érdekes (!) mert a lényege a gazdaságosság. Ma ezt úgy mondanánk, hogy nem kell a dolgokat túltolni.
Azért a borotva, mivel a felesleges részleteket, okoskodásokat le kell metszeni, hogy a lényeget megérthessük. Borotvával hasítsuk le a szükségtelen elképzeléseket (hipotéziseket) – javasolta Occam Vilmos.
És gondolj bele, milyen igaza van!
Vagyis: ha sok lehetőség, elképzelés van, mindig az egyszerűbb megoldást, utat kell választani!
Az egyszerűség gyönyörködtet, és hasznos is, mert a megoldáshoz vezethet. Mert a hibás megoldás is tanulságosabb, mint a döntésképesség hiánya. Legyen tömörség, takarékos tervezés a variációkkal, mert különben a sok okoskodás csak pótcselekvést, passzivitást eredményez.
(A sok kulcs csörgetése nem vezet a zár kinyitásához. A megfelelő kulcs kell, semmi más. Azt a helyére, azt az egyet. – ezt én mondom, nem William..)
Sikeres akarsz lenni? Ne bonyolítsd a dolgodat! Keresd az egyszerű megoldást, és cselekedj!

Pluralitas non est ponenda sine neccesitate
– mondá Occam. Magyarul: a többletet nem kell alkalmazni.
Vagyis: az egyszerűbb magyarázat sokszor a jobb..
Mit tanuljunk tehát ebből?
Válaszd az egyszerűséget, és cselekedj! Szabadulj meg a felesleges sallangoktól, okoskodásoktól. A végtelen agyalás, készülődés a pótcselekvés biztos jele.
Persze a “légy egyszerű” felszólítás sosem a gondolkodás, kulturáltság kiapasztására, és a neoprimitív gyökérség áradására lenne ösztökélés. Tehát Occam borotvája véletlenül sem Occam bézbólütője, és Occam nuncsakuja mellé lenne felkészítve egyszerűen, hatásosan.