Van-e neked Én-időd? Legyen!

 

Az Énidő ravasz dolog. Sosincs magától. Csak akkor létezik, ha Te úgy alakítod, hogy legyen.
ÉNIDŐ – mondhatnánk úgy is: enyém idő.

Ami rólad szól. Te teremted meg, te alakítod. Te döntöd el, mikor, hogyan, mivel töltve.
A lényeg, hogy Te, és csakis te vagy benne a főszereplő. Megadod magadnak, ami jár.
Nem törődsz mások dolgaival; kivonod magad a nagy elváráskerék préseléséből.

Az Énidő segít lélegzethez jutni. Mindegy, hogy mikor. Segít kikapcsolni. Mindegy, hogy hol. (Te mindig ott vagy magadnak…). A Te döntésed hozza az Énidőt életre – viszont segíti majd a jó döntéseidet kialakulni. Az Énidő annak kifejezése, hogy fontos vagy magadnak. Hogy számítasz – magadnak is!

Az Énidő egyik fontos eleme a függetlenedés. Nem számít mások elvárása, véleménye, nem azokon keresztül nézed magad. Magadra figyelsz. Érzéseidre, gondolataidra. Idő, amelyben csak TE számítasz!
Az énidőben Te vagy az Aktor. Te teremted meg az alkalmat, hiszen az magától nem születik meg. Az énidő azért jöhet létre, mert igényed van rá, és képes vagy megteremteni a lehetőséget. Mindegy mikor-hol. Te döntesz.

Az énidő egy üzenet. Magadnak, de bárkinek akár. Azt üzened, hogy fontos vagy magadnak. Hogy számítasz, megteremted a módját. Döntős vagy az életküzdelemben, nem csak kiegészítő sportág. Lehetsz majd akár bármekkora nagyvalaki is, mert tudod, hogy már most vagy valaki. Olyan ember, aki ad magának saját időt. Énidőt. Amelynek több oldala, illetve legalább két szakasza is van:

Az Énidődben egyszerre lazítasz is. Kizárod a zavaró dolgokat, magadra figyelsz. Megteremted a környezetet – csenddel, zenével, nyugalommal; a lényeg, hogy megfeleljen neked. Kikapcsolod a környezeted nyomását, csak magadra figyelsz.
Hagyod áramlani hangulataidat, benyomásaidat, ötleteidet. Nem préselsz magadra szabályokat, lazítasz, élvezed a lehetőséget, hogy Te vagy a középpontban. A világod középpontjában – Te, hiszen egyedi vagy, fontos, jó, és megismételhetetlen.                       
Az Énidő lényege, hogy megértsd, megérezd, hogy értékes vagy. Hogy értékes az életed, a tehetséged, az energiád. Hogy értékes az időd. Hogy megérdemled a figyelmet. Megérted, hogy ki vagy, mit szeretnél – és mit tartasz fontosnak, értékesnek igazán az életedben, a környezetedben.
Nem biztos, hogy pontosan megfogalmazod mindezt. De az Énidő szabadságában egyszer csak megérzed.

A másik szakasz (lehetőség) az Énidőben az aktív, tudatosodó koncentrálás. A görcstelen fókuszálás. Az természetes Önépítés. A sikeres cselekvés fundamentuma.
Ebben az Énidő szakaszban átgondolod a céljaidat. Meglátod, hogy mi igazán fontos. Értékeled az eredményeidet. Mérlegelsz, figyelsz megérzéseidre.Változott-e benned valami?Mely célok lettek kiemelkedően fontosak? Mi miért fontos számodra?
Majd átgondolod a feladataidat. Melyik sürgető? Mi a jó menetrend? Merre kell indulnod? Mit halogatsz? Miért halogatod? Miben kell változtatnod?
Nézed az elmúlt időszakot. Mit csináltál jól? Mit szalasztottál el?

A legfontosabb: az Énidőben érted, érzed feladataid értelmét. Érzed, hogy van erőd a dolgaidhoz, jó vagy a vállalásaidban. Az Énidőben érzed az erődet, mert az akkor jelentkezik, ha odafigyelsz magadra.
De figyelsz az ötleteidre is. A legjobb ötletek akkor jelentkeznek, ha hagysz időt, figyelmet magadra. Ha türelmes vagy magaddal.
Az Énidő egy csatorna is, ahol tehetséged, tudásod előbukkanhat. Ha hagyod.
Utána már lehetsz gyakorlatias is: elő a tollal, dátumokkal, ötletlistákkal!
Aztán indulhatsz a dolgodra. Vagyis az utadra. A saját utadra. Ami arra visz, amilyen Te vagy.