Önbizalom? Miből?

 

Van önbizalmad?
-Persze. Nekem van.
-Az jó.
-Ja. Mondjuk, néha van olyan, hogy nincs.
Bizony, van olyan, amikor nem ártana több önbizalom. Mert új helyzet van, új kihívás. Amikor az ember így vagy úgy próbára tevődik. Ahogy megfutamodik, vagy beleáll a történetbe.
Üzletben, sportban, kapcsolatokban, váratlan helyzetekben. Amikor nem elég azt HINNI, hogy van elég önbizalom…
(Fontos, hogy valódi teljesítményre, értékre épülő jogos önbizalomra gondolunk mindvégig – nem pedig a lottóötös szerencsére, vagy a politikai korrupció haszonélvezetére.)

Tehát igen: bízni önmagunkban elengedhetetlen a sikeres, eredményes, jó élethez.
Az önbizalom nagyon fontos. Energiát, tartást adhat. Segít, hogy belevágjunk nehéznek tűnő feladatokba, új utakra merészkedjünk, elvállaljunk felelősséggel járó szituációkat.

De az önmagunkban bízás sosem állandó. Csak a tökfejeknél, gőgős önhitteknél, elborult pökhendiknél az. Viszont sokszor inkább az is a normális, ha az ember kételkedik, bizonytalankodik…

Ugyanakkor az önbizalom nem egy állandó, változatlan erőforrás – meg kell találnod, de főleg fel kell építened. Azért, hogy tartalmas, értékes dolgok felé vigyen,  és ne csak puszta elvárásként forgasson önmagad körül. Sokszor észrevétlen az önbizalom hiánya a hétköznapokban. Fel sem merül, hogy a passzivitásnak, visszahúzódásnak az lenne az oka.

De mivel, mitől épülhet az önbizalmad a mai világban? Nézzünk példákat:
A pénzed. Megkerülhetetlen: a mai világban, mint egyértelműen sikeresség-mérték, kézzelfogható erőforrás – nagyon is világos önbizalmat adhat. Van pénzed, elég pénzed van, egyre több pénzed lehet…Nem old meg mindent, de esélyt ad sok minden megoldására. Biztonságérzetet ad, kiegyensúlyozottságot.
A sikerességed tudata. Az, ha valaki eredményes, eléri céljait, győztesként szerepel a nagy élet-játszmában. Egyszerre ösztönző és felszabadító önbizalomfaktor. A siker tapasztalata lendíthet újabb célok felé.
Elismerést kapsz. A külvilág visszajelzése, a dicséretek, az elnyert díjak, a jutalmak, vagy éppen a kitüntetésektől kezdve egészen egy fontos társad kedves szaváig – minden számít. A lájkok özönéről nem is beszélve…
Számítanak rád. Mert fontos a segítséged. Fontos nekik a személyed.Számítanak segítségedre, erődre, példádra. Mások szeretete, biztatása, bizalma hatalmas önbizalmat adhat.
A profizmusod. Furcsának tűnhet, de igazából a szakértelemről, a hozzáértésről van szó. Hiszen jó vagy abban, amit csinálsz. Értesz hozzá, működik a dolog, minden a helyén van, egyszerűen érzed, hogy jó vagy. (lásd: Flow élmény.)
Végigcsinálod. Annak a tudata, hogy nem adod fel. Amibe belevágsz, azt végigviszed. Lehet rád számítani, nem hagyod félbe a dolgokat. Önbizalmat adhat, hogy tudod: ha eldöntötted, végigcsinálod. Nem állít meg lustaság, kishitűség, rosszindulat. Megvan az erőd az induláshoz, de ahhoz is megmarad, hogy végigmenj az úton a célodig.
Értelmes feladatod van.Fontos forrása önbizalmadnak. Ha hasznos, értelmes, jó célokra, dolgokra fordítod energiádat. Mert van haszna, súlya, tekintélye vállalt feladatodnak. Nem felesleges, időrabló dolgokra pazarolódik el az erőd, időd, és méltóságod.
Vannak céljaid. Konkrét céljaid. Amelyekre figyelsz, nem veszted el őket a fókuszból. A célok vezethetnek, kereteket adhatnak. Az önbizalmad forrása lehet, ha komolyan veszed magadat, lehetőségeidet, feladataidat – és világos célokat tűzöl ki. Amelyekről tudod, hogy mozgató erőt, irányt (!) adhatnak mindennapi tetteidnek akár.
Hiteles vagy. Tudod, hogy jó ügyet képviselsz. Jót akarsz, megbízhatóan, sokszor bizonyítva, hogy érdemes vagy a bizalomra. Mások bizalma erősíti önmagadba való bizalmadat! Segítesz másoknak, korrekt ügyeket képviselsz, tisztességes úton jársz. Ez nyugodt önbizalmat épít benned.
Önazonos vagy. Igen, van belső hited abban, hogy jó helyen vagy, jó úton jársz. Mert te választottad utadat, feladataidat, nem pedig rád kényszerítette az élet. Azt teszed, ami tehetségednek, céljaidnak megfelel. Nem megalkuvásból csinálod, mondod dolgaidat – vállalod véleményeidet, elveidet. Őszinte vagy, ugyan alkalmazkodsz, de megalkuvónak lenni nem leszel hajlandó.
A hited. Ügyben, társadban, közösségben, sorsban, választott Istenedben. A hited elmossa a problémák negatív erejét. A hited segít megérteni azt, hogy jó, fontos ügyekben van tennivalód. Most.

Andok Ferenc